Het INT heeft zelf geen taaladviseurs in dienst. We werken samen met de Taalunie, Onze Taal en het Team Taaladvies van de Vlaamse overheid en verwijzen graag naar hen door. Wel host het INT de websites Woordenlijst.org en Taaladvies.net.
Taaladvies
Veel antwoorden op taalvragen zijn te vinden op de volgende websites:
De adviesdiensten zijn ook bereikbaar voor direct contact:
- Nederland: Onze Taal, 085-00 28 428 (ma-vr 9.30-12 en 13.30-16 u); ook kun je Onze Taal bereiken via WhatsApp of e-mail
- België: Team Taaladvies, 078 15 20 25 (ma-vr 9-12 u); daarnaast kun je via e-mail je taalvraag aan Team Taaladvies stellen
Naslagwerken
Spelling
- Woordenlijst.org is de uitgebreide versie van het Groene Boekje, de Woordenlijst Nederlandse Taal. Dat is dé bron van de officiële spelling. Inclusief de Leidraad met de spellingregels.
Woordenboeken
- Ons Algemeen Nederlands Woordenboek of ANW (nog onvolledig) beschrijft het eigentijdse Nederlands in Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied zo uitgebreid mogelijk. Het is anders en ‘rijker’ van opzet dan traditionele papieren woordenboeken.
- De herkomst van Nederlandse woorden is te vinden in de vele etymologische woordenboeken die gratis te raadplegen zijn in de Etymologiebank. Die bevat ook extra’s, zoals de etymologie van Afrikaanse woorden en de oorsprong van diverse soorten uitdrukkingen.
- De gratis versie van het online woordenboek van Van Dale is zeer beperkt; voor de uitgebreide versie is een abonnement nodig. De meeste studenten kunnen de woordenboeken van Van Dale gratis raadplegen via hun onderwijsinstelling.
Rubrieken
- Wat is alleenschaamte of alcoflexen? Ontdek het nieuwe woord van de week of duik in het archief.
- Het jaaroverzicht in nieuwe woorden (sinds 2011) geeft van elk jaar een mooi tijdsbeeld.
- Wat is de aarzelmaand en wat betekent orewoet? Ga terug in de taal.
Opmerkingen
Wie een taalvondst wil melden kan dat hier doen:
- nieuw woord (neologisme): webformulier Melding nieuw woord
- oud woord dat in onze historische woordenboeken ontbreekt of een betekenis van een woord die in onze historische woordenboeken ontbreekt: webformulier Aanvulling historische woordenboeken
- opmerkelijke taalobservatie: Meldpunt Taal
Vraag aan/over het INT
Voor vragen over het INT, onze diensten en materialen kunt u ons bellen of mailen; zie de contactpagina.