Categorieën
Over ons

Taalvragen

Een vraag over het Nederlands? Het antwoord kun je in onze bronnen vinden, maar je kunt met je vraag ook bij diverse taaldiensten terecht. Natuurlijk zijn we bereikbaar voor vragen over ons werk en de taalmaterialen die het INT voor onderzoek beschikbaar stelt.

Het INT heeft zelf geen taaladviseurs in dienst. We werken samen met de Taalunie, Onze Taal en het Team Taaladvies van de Vlaamse overheid en verwijzen graag naar hen door. Wel host het INT de websites Woordenlijst.org en Taaladvies.net.

Taaladvies

Veel antwoorden op taalvragen zijn te vinden op de volgende websites:

De adviesdiensten zijn ook bereikbaar voor direct contact:

Naslagwerken

Spelling

  • Woordenlijst.org is de uitgebreide versie van het Groene Boekje, de Woordenlijst Nederlandse Taal. Dat is dé bron van de officiële spelling. Inclusief de Leidraad met de spellingregels.

Woordenboeken

  • Ons Algemeen Nederlands Woordenboek of ANW (nog onvolledig) beschrijft het eigentijdse Nederlands in Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied zo uitgebreid mogelijk. Het is anders en ‘rijker’ van opzet dan traditionele papieren woordenboeken.
  • De herkomst van Nederlandse woorden is te vinden in de vele etymologische woordenboeken die gratis te raadplegen zijn in de Etymologiebank. Die bevat ook extra’s, zoals de etymologie van Afrikaanse woorden en de oorsprong van diverse soorten uitdrukkingen.
  • De gratis versie van het online woordenboek van Van Dale is zeer beperkt; voor de uitgebreide versie is een abonnement nodig. De meeste studenten kunnen de woordenboeken van Van Dale gratis raadplegen via hun onderwijsinstelling.

Rubrieken

Opmerkingen

Wie een taalvondst wil melden kan dat hier doen:

Vraag aan/over het INT

Voor vragen over het INT, onze diensten en materialen kunt u ons bellen of mailen; zie de contactpagina.