Categorieën
Nieuw woord van de week

wittekaas­diplomatie

De helende werking van Cypriotische eenheidskaas.

Verbetering van de geopolitieke betrekkingen op Cyprus dankzij toekenning van een beschermde oorsprongsbenaming aan het streekproduct halloumi, ongeacht of het in het Grieks-Cypriotische of in het Turks-Cypriotische deel van het eiland wordt geproduceerd. Halloumi, of hellim, zoals het op Noord-Cyprus wordt genoemd, is een witte kaas die zich goed leent voor bakken en grillen. De zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) is een Europese verordening die producten bescherming biedt tegen namaak binnen de EU. En in het geval van halloumi dus ook in de alleen door Turkije erkende Turkse republiek Noord-Cyprus.

Foto van Wikimedia Commons

Zoals Jarl van der Ploeg op 18 april in de Volkskrant schrijft: “Door juist het meest beeldbepalende product van het eiland – een kaas die al veel ouder is dan het grensconflict – per decreet te verklaren tot simpelweg Cypriotisch, sprak bijna iedereen over een daad van grote symbolische waarde; witte kaas als geopolitieke lijm. Maar ook: witte kaas als economisch smeermiddel, want Halloumi is aan beide kanten van de betwiste grens een van de belangrijkste exportproducten.”

Wittekaasdiplomatie is typisch een gelegenheidswoord, een bondige en beeldende beschrijving van een actuele gebeurtenis. Het zal vermoedelijk geen lang leven beschoren zijn, maar de verbeterde Cypriotische betrekkingen hopelijk wel.

Bron: de Volkskrant, 18 april 2021.


Meer lezen

Ga naar de inhoud