pensioenmodel dat vooral rekening houdt met het aantal gewerkte jaren en niet in de eerste plaats met een bepaalde leeftijd
Loopbaanjarenmodel is een nieuwe samenstelling die geïntroduceerd werd in België. Het woord ziet er niet al te opvallend uit: het bestaat uit woorden die heel bekend zijn en de betekenis is ook niet erg verrassend. Toch maakt dit woord juist daarom ook best kans een blijvertje te worden.
Het loopbaanjarenmodel is nog niet officieel ingevoerd, maar ruim een derde van de Belgische bevolking is er voorstander van. Dat geeft althans de nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer van de Belgische verzekeraar NN aan. “Bij 65-plussers (44%) en zelfstandigen (45%) gelooft zelfs bijna de helft in het potentieel van het loopbaanjarenmodel,” licht NN-expert Colin Sanders toe. “Wij roepen op om de wettelijke pensioenleeftijd te vervangen door een systeem op basis van loopbaanjaren waarbij wie langer werkt, recht heeft op een hoger pensioen,” legt hij verder uit.
Het loopbaanjarenmodel heeft veel voordelen en maakt bovendien ook het zogeheten langlevenmodel mogelijk, omdat je tijdens je loopbaan pauzes in kunt lassen, bijvoorbeeld om zorgtaken op je te nemen of een opleiding te volgen. De tijd die je daaraan besteedt, kun je dan later compenseren door wat langer door te werken. “Zo maken we positief gebruik van de extra tijd die we hebben door de stijgende levensverwachting om te zetten in meer levenskwaliteit tijdens de loopbaan,” aldus Colin Sanders.
En als je dan eenmaal met pensioen bent, kun je altijd nog een jagger worden. Dat woord werd in 2019 gekozen als benaming voor een vitale gepensioneerde, na een oproep in het Vlaamse radioprogramma Nieuwe Feiten. In Nederland was kort daarvoor het woord vitalo uitgekozen maar dat vonden ze in Vlaanderen maar niets. Auteur Christophe Vekeman stelde voor actieve oudere mannen jaggers te noemen (naar het voorbeeld van Mick Jagger) en actieve oudere vrouwen Dolly’s (naar Dolly Parton). Bij het woord jagger werd vervolgens bedacht dat de afkorting jag ook mooi kon staan voor ‘jong actief gepensioneerd’.
Bron:
nn.be, 3 mei 2024