Categorieën
Nieuws

Caland

Wie was A. Caland die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van de eerste editie van de Oxford English Dictionary?

De Nederlandse anglist A. Caland (1854-1910) speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de eerste editie van de Oxford English Dictionary. Hij leverde duizenden citaten aan met woorden die in aanmerking kwamen voor opname, keek voor een groot aantal letters de drukproeven na en correspondeerde jarenlang met hoofdredacteur James Murray.

Biografische gegevens over Caland waren altijd lastig te vinden, maar door digitalisering van kranten en archieven is daar verandering in gekomen. In Trefwoord, het digitale tijdschrift voor lexicografie en lexicologie, heeft Roland de Bonth, taalkundige bij het INT, het resultaat van zijn speurtocht naar Caland verwerkt in het artikel ‘Abraham Caland (1854-1910). Een Nederlandse bijdrager aan de Oxford English Dictionary’.

Nieuwe bijdragen voor Trefwoord over lexicografische onderwerpen zijn overigens welkom. U kunt uw artikel opsturen naar de redactie van Trefwoord (redactietrefwoord@ivdnt.org).


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.