Categorieën
Nieuw woord van de week

tolyamorie

Oogluikend getolereerd overspel

verschijnsel dat iemand in een relatie – vaak stilzwijgend en niet van harte – tolereert dat de partner er ook iemand anders op nahoudt

Volgens Metronieuws is tolyamorie een “nieuwe term die oppopt over non-monogame relatievormen”. Tolyamorie is een vernederlandste spelling van Engels tolyamory. In die taal is het een blend (mixwoord), gevormd uit het werkwoord to tolerate ‘tolereren’ en polyamory ‘polyamorie’. Volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) is polyamorie “het onderhouden van duurzame liefdesrelaties met meerdere personen tegelijk waarbij de betrokken personen dit met elkaars medeweten en toestemming doen”. Dat woord wordt inmiddels al meer dan twintig jaar in het Nederlands gebruikt en past ook goed in een tijd waarin non-monogame relatievormen gewoner – of in ieder geval nadrukkelijker benoemd – worden. Ook het bijvoeglijk naamwoord polyamoreus komt veel voor en wordt vaak informeel verkort tot poly. Verder kun je nog solopoly zijn: volgens Swipen voor een kwarrel, een boek over datingtaal, heb je dan meerdere relaties, maar woon je alleen en houd je er verder ook een single levensstijl op na.

Foto door Mikhail Nilov op Pexels

Toch is die wederzijdse toestemming die in een polyamoreuze verbinding vaak zo belangrijk is niet per se van toepassing op de tolyamoreuze relatie. Meestal is de ene partner niet bijzonder enthousiast dat de andere er nog iemand bij heeft: het wordt slechts getolereerd. De tolyamoreuze verbintenis is misschien wel een beetje vergelijkbaar met de ‘don’t ask, don’t tell’-relatie (of DADT-relatie): daarin laten partners elkaar ook wat meer vrij, maar hoeven ze vooral geen details te horen over de (wederzijdse) escapades.

Er is best wat kritiek op de term tolyamorie en het verschijnsel wordt dan ook vaak gewoon ‘overspel’ of ‘vreemdgaan’ genoemd. Het gaat volgens Metronieuws namelijk niet om “samen voor een bepaalde relatievorm kiezen”, maar eerder om “de schone schijn” ophouden. Maar tolyamoreuzen weten volgens de Amerikaanse podcastmaker en auteur Dan Savage waarvoor ze tekenen. “Dit zijn mensen die geen open relatie willen, en ook niet willen dat hun relatie eindigt,” citeert Metronieuws hem.

Bronnen:


Meer lezen