Categorieën
Nieuw woord van de week

sociaal tafellaken

Een offline verbindend kleed.

tafellaken met een speciale zak voor smartphones die ervoor zorgt dat alle binnenkomende signalen geblokkeerd worden zodat je tijdens een sociaal samenzijn niet wordt verleid om je telefoon erbij te pakken

De woordgroep sociaal tafellaken debuteerde afgelopen week in de Volkskrant, maar het verschijnsel is niet nieuw. In 2019 introduceerde industrieel ontwerper Ralf Lambie dit laken al onder de naam ‘Samen’ en noemde hij het hiernaast ook sociaal tafelkleed. In de zak van dit kleed is een speciale stof verwerkt die signalen van buiten blokkeert “door het Kooi van Faraday-effect,” vertelde Lambie destijds tegen RTL Nieuws. Het kleed is inmiddels nog niet massaal in gebruik genomen in de horeca, maar journalist Olaf Tempelman denkt dat het een kwestie van tijd is: “wie zich in de geschiedenis van het rookverbod verdiept, leert dat het veel tijd vergt verslavende producten in de openbare ruimte ook maar een beetje terug te dringen. Ik hoop dit decennium nog op een sociaal tafellaken een glas te heffen”.

Foto door furkanfdemir op Pexels

Het sociale tafellaken is niet het enige middel dat wordt ingezet om telefoongebruik in sociale settings terug te dringen. Op middelbare scholen geldt er sinds begin dit jaar een mobieltjesverbod in de klas. Op de Horeca Vakschool Rotterdam kunnen leerlingen hun telefoon bijvoorbeeld wegstoppen in een speciaal zakje, het zogeheten Zakkie, dat aan hun tafel hangt. Andere scholen hangen in het lokaal een speciale telefoonzak of telefoontas met vakjes op. Die zakken en tassen worden ook wel telefoonlockers of telefoonkoffers genoemd. Misschien is het nu tijd voor een speciaal trommeltje om je telefoon in op te bergen tijdens treinreizen: een mooie oplossing voor het probleem van crackerbellen ‘bellen op speaker terwijl je de telefoon horizontaal voor je mond vasthoudt alsof je een hap van een cracker neemt’ (WNW).

Bronnen:


Meer lezen

Ga naar de inhoud