Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Nieuw woord van de week

transitiegroen

Klimaatadaptatie op rolletjes.

tijdelijke groenvoorziening in de vorm van stadsbomen in verrijdbare bakken, als voorbereiding op permanente bomenaanplant en als onderdeel van de klimaattransitie

In de NRC stond dit weekend een artikel over het planten van bomen in een stad. Dat blijkt nog lang niet eenvoudig, terwijl er toch talloze voordelen aan verbonden zijn. Stedenplanners, gemeentebesturen en burgerorganisaties besteden er tegenwoordig veel aandacht aan. Een mooi voorbeeld is ‘Bos op Poten’, een proefproject van zeven Delftse en Rotterdamse partners. “Het Rotterdamse Handelsplein was een behoorlijk grijze bedoening voordat in de zomer vorig jaar het Bos op Poten werd neergezet door ontwerpbureau Komovo, in samenwerking met bewoners en TU Delft. ‘Het is bedoeld als transitiegroen’, legt medebedenker Sanne Keizer uit. Het bestemmingsplan staat nu een permanent park nog niet toe en de bodem is voorlopig ongeschikt voor gewortelde bomen.” De naam transitiegroen kun je op twee manieren uitleggen. Ten eerste denk je bij transitie aan de klimaattransitie, de ‘grootschalige, structurele veranderingen in economie en samenleving die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan en de overgang te maken naar een duurzame, koolstofarme toekomst’. In een interview op klimaatadaptatienederland.nl licht Sanne Keizer toe: “Hoe richt je samen met bewoners de stad klimaatbestendig in? We willen dit bos heel nadrukkelijk ontwikkelen en onderhouden samen met de mensen in de wijk. […] Groen is een belangrijk onderdeel van veel van de transities waar we voor gesteld staan.” Tegelijk slaat transitiegroen op de tijdelijke aard van het Bos op Poten: “Met dit transitiegroen als voorbeeld willen we een sterker argument maken voor blijvend bos in de stad.” Het verrijdbare bos is dus een onderzoeksproject als voorbereiding op en in overgang naar een permanent bos.

Foto: ‘Boombakken, Amersfoort’ door Nanda Sluijsmans via Wikimedia Commons

Transitie is de laatste jaren een steeds prominenter woord geworden. Op verschillende vlakken zijn er grote, structurele veranderingen nodig om in te spelen op uitdagingen zoals klimaatverandering en duurzaamheid. Dat levert allerlei nieuwe woorden op: niet alleen klimaattransitie, maar bijvoorbeeld ook eiwittransitie, energietransitie, landbouwtransitie, voedseltransitie en watertransitie. Daarnaast zien we transitie de laatste tijd natuurlijk ook vaak in de zin van gendertransitie ‘proces waarin iemand stappen onderneemt om de zelf ervaren genderidentiteit te uiten’. Al met al leven we in een tijd van grote veranderingen, die niet altijd op rolletjes gaan. Maar in het geval van Bos op Poten dus wel, in élk geval letterlijk.

Bronnen:
NRC, 14 oktober 2024
klimaatadaptatienederland.nl, 1 juli 2024


Meer lezen

Ga naar de inhoud