Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Actueel Nieuws

Nieuw boek: Geen woord te veel. Geschiedenis van INL tot INT

Op donderdag 5 november 2020 werd tijdens het symposium ‘Op je woorden letten’ het nieuwe boek Geen woord te veel. Geschiedenis van INL tot INT gepresenteerd. Het boek is geschreven door voormalig INL-directeur Piet van Sterkenburg en Frieda Steurs, de huidige directeur van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). In het boek komen Matthias de Vries en zijn taalkundige nalatenschap uitgebreid aan bod.

In 2020 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de Nederlandse taal- en letterkundige Matthias de Vries (1820-1892) werd geboren. Ter ere daarvan heeft het INT 2020 uitgeroepen tot Matthias de Vriesjaar, en werden er verschillende evenementen en publicaties gelanceerd. Tijdens het symposium ‘Op je woorden letten’ werden de eerste twee exemplaren van het boek Geen woord te veel. Geschiedenis van INL tot INT door de auteurs overhandigd aan Jan Franssen, oud-voorzitter van het instituut en aan Paul Rüpp, de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht.

Dictionopolis

Het boek beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en de latere overgang naar het Instituut voor de Nederlandse Taal. En niet alleen Matthias de Vries, maar ook de stad Leiden speelt een belangrijke rol in die geschiedenis. In het voorwoord van het boek noemen de auteurs Leiden ‘Stad van woordenboeken’, oftewel Dictionopolis. De Leidse bedrijvigheid in woordenboekland begint in 1851, toen tijdens het Derde Taal- en Letterkundig Congres (in Brussel) besloten werd tot de vervaardiging en uitgave van ‘een volledig taalkundig woordenboek’. Matthias de Vries werd de hoofdredacteur van dat woordenboek, het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), en het scriptorium werd gevestigd in Leiden op Rapenburg 70, het woonhuis van De Vries. Nog steeds is het Rapenburg in Leiden het toneel van wetenschappelijke woordenboeken: op het Instituut voor de Nederlandse Taal wordt het voltooide WNT onderhouden, en er wordt aan andere (eigentijdse) digitale woordenboeken en woordenboekprojecten gewerkt.

Bestellen

Heeft u interesse in het boek? U kunt het voor 30,- (incl. portokosten) bij ons bestellen. Stuur een mail naar secretariaat@ivdnt.org onder vermelding van uw postadres.

Ga naar de inhoud