Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Nieuws

Nieuwe versie corpus Brieven als Buit online

Op 29 januari 2021 heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een nieuwe, derde versie van de internetapplicatie Brieven als Buit uitgebracht. De applicatie heeft een nieuw uiterlijk gekregen, de zoekmogelijkheden zijn uitgebreid en de resultaten kunnen nu ook gedownload worden.

Schermafbeelding corpus Brieven als Buit

Het corpus Brieven als Buit bevat 1033 brieven uit de 17e en 18e eeuw die familieleden, vrienden, bekenden en zakenpartners vanuit het buitenland naar hun vaderland hebben gestuurd of – omgekeerd – die vanuit Nederland naar overzeese gebieden zijn gezonden. Hun bestemming hebben deze brieven nooit bereikt. Tijdens de vier Engels-Nederlandse oorlogen werden ze buitgemaakt door kapers, die hiervoor in een kapersbrief toestemming kregen van hun overheid. Om te kunnen controleren of de kaping op correcte wijze was verlopen nam het High Court of Admiralty de brieven in beslag. Uit de meer dan 40.000 brieven die als gevolg daarvan in de National Archives in Kew (Verenigd Koninkrijk) worden bewaard, werd een selectie gemaakt voor het onderzoeksprogramma Brieven alsBuit/Letters as Loot, dat liep van 1 september 2008 tot 1 september 2013 en geleid werd door prof. dr. Marijke van der Wal.

Nieuw jasje

De applicatie heeft een uiterlijke verandering ondergaan. Het corpus is nu in hetzelfde jasje gestoken als het Corpus Gysseling en het Corpus Middelnederlands. Dit is handig en prettig voor onderzoekers die deze historische corpora willen gebruiken voor diachroon taalonderzoek. 

Uitbreiding zoekmogelijkheden

De nieuwste versie van Brieven als Buit biedt inhoudelijk dezelfde mogelijkheden, maar het aantal manieren om te zoeken is uitgebreid van twee naar vier (Simple Search, Extended Search, Advanced Search en Expert Search). Met behulp van de zogeheten Query builder in Advanced Search kan ook de onderzoeker die geen of weinig ervaring heeft met Corpus Query Language (CQL) toch complexe zoekopdrachten maken.

Resultaten exporteren

Daarnaast is het nu ook mogelijk om de resultaten van een zoekopdracht te sorteren en vervolgens te exporteren naar een csv- of een Excelbestand. Zo kan een onderzoeker uit het Brieven als Buit-corpus met deze zoekopdracht alle gevallen verzamelen van bijvoeglijke naamwoorden die voorafgaan aan het zelfstandig naamwoord man of met deze zoekopdracht alle zinnen waarin drie voornaamwoorden achter elkaar voorkomen.

De internetapplicatie Brieven als Buit kan dus goede diensten bewijzen voor morfologisch en syntactisch onderzoek. De uitgebreide helpfunctie legt alles helder uit en geeft tal van voorbeelden.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.

Ga naar de inhoud