Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) werkt aan een pilot waarin termen uit het medische vakgebied worden samengebracht en op verschillende taalniveaus worden verklaard.
In november 2018 werd het boek Medische Mensentaal van Frans Meijman gepresenteerd. Hierbij werd aandacht gevraagd voor het toegankelijk en begrijpelijk maken van de medische en zorgtermen voor een breed, vaak niet-hoogopgeleid publiek. Dit heeft zowel vanuit de hoek van de zorg als uit die van de taal geleid tot diverse initiatieven. Zo organiseerde de Taalunie tijdens het DRONGO talenfestival een workshop voor zorg- en taalexperts, genaamd ‘Betere zorg met zorg voor taal‘.
Pilot
Er wordt op dit moment hard gewerkt om de verschillende partijen en initiatieven bij elkaar te brengen en tot een gezamenlijke inspanning op dit gebied te komen. Dit wordt gecoördineerd door het Nictiz, het Nederlandse expertisecentrum voor e-health. Uiteraard speelt het INT daarin een rol: het instituut maakt een pilot waarin termen uit het medische vakgebied worden bijeengebracht en op verschillende taalniveaus worden verklaard. Ook biedt het INT zich aan als centrale locatie voor het duurzaam beheren van het door medische en zorginstanties ter beschikking te stellen taalmateriaal.
(Klik op een afbeelding voor een vergroting.)