Categorieën
Nieuws

Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje

Komt een klimaatschieter op gewelddadige wijze op voor het milieu? Is een dwangzoen een typisch gevalletje #MeToo? En zijn kastelen in Spanje echt een bezoekje waard? In het nieuwe boek Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje bespreken Dirk Geirnaert en Roland de Bonth de betekenis en herkomst van ‘woorden die we wisten’.

De woorden klimaatschieter en dwangzoen uit de titel doen modern aan, maar het zijn termen die het Nederlands niet meer kent. Ze zijn door de tijd uit onze taal gewist, net als de uitdrukking kastelen bouwen in Spanje. Dat geldt ook voor asvijster, dobbelschool, jeukstaart, venusjanker en de andere woorden die in dit boekje behandeld worden. Ooit woorden waarvan we wisten wat ze betekenden, maar die nu vergeten zijn.

Dirk Geirnaert en Roland de Bonth zijn als historisch taalkundigen verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Op toegankelijke wijze gaan zij in op de betekenis en herkomst van vergeten woorden en uitdrukkingen, en op de soms merkwaardige gebruiken die daarmee samenhangen.

Boekpresentatie

Het boek wordt gepresenteerd op woensdag 20 november 2019 om 17.00 bij Boekhandel Kooyker, Breestraat 89, 2311 CK Leiden. Wilt u erbij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@kooyker.nl om u aan te melden.

Klimaatschieter, dwangzoen en kastelen in Spanje, Woorden die we wisten is voor 12,50 verkrijgbaar in de boekhandel en via de website van uitgeverij Scriptum.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.