Op 11 en 12 oktober 2018 vond in Amsterdam de 16de editie van de EFNIL-conferentie plaats. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Taalunie en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). EFNIL staat voor European Federation of National Institutes for Language. De Taalunie is al sinds de oprichting van EFNIL lid van deze organisatie, het INT maakt sinds vorig jaar deel uit van deze groep.
Op de jaarlijkse conferenties wordt er gepraat over taalbeleid en taalpolitiek in de aangesloten landen en worden er presentaties gegeven over het toepassen van dit beleid. Dit jaar was er gekozen voor een specifiek thema, ‘Language variation: a factor of increasing language complexity and a challenge for language policy within Europe’. In een aantal thematische sessies werd een beeld geschetst van hoe in de diverse landen en/of taalgebieden wordt omgegaan met taalvariatie.
Het Nederlandse taalgebied
Voor het Nederlandse taalgebied waren er twee bijdragen. Het rapport over taalvariatie van de hand van Reinhild Vandekerckhove en een team van taalkundigen werd er voor het eerst voorgesteld: ‘How to deal with language variation in Dutch? Towards a realistic and supportive language policy’. In dit rapport wordt dieper ingegaan op de veranderde visie op taal en taalvariatie voor de lage landen. In de tweede lezing bracht Tanneke Schoonheim een overzicht van hoe het INT omgaat met taalvariatie ‘Language Variety at the Dutch Language Institute (pdf)‘.
Nieuw bestuur
Het congres werd als een van de meest geslaagde EFNIL-bijeenkomsten ervaren. Tegelijk werd er een nieuw bestuur verkozen. Het nieuwe Executive Committee bestaat uit: Johan van Hoorde (President), Sabine Kirchmeier (Deputy President), Tamás Váradi, Hungary (General Secretary), Åse Wetås (Norway), Júlia Vrábľová (Slovakia) and Ludwig M. Eichinger (Germany).
Het volgende EFNIL-congres zal plaatsvinden in Tallin, waar de collega’s van het Institute for the Estonian Language gastheer zullen zijn.