Categorieën
Nieuws

‘Guilty pleasure’ vaakst bekeken in ANW

Guilty pleasure is in 2017 het vaakst bekeken in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), het gratis online woordenboek dat het eigentijdse Nederlands beschrijft. Naast andere uit het Engels afkomstige termen zoals swipen, mindfuck en bingewatching werden ook afkortingen zoals e.e.a. en n.o.t.k., Franse uitdrukkingen zoals partir c’est mourir un peu en het woord kroonjaar veel geraadpleegd.

Dat de Engelse uitdrukking guilty pleasure zo vaak bekeken werd verbaast Vivien Waszink, de redacteur die het woordenboekartikel maakte, niet: “Het is typisch een woord dat relatief nieuw is in het Nederlands en de laatste tien jaar redelijk aan het inburgeren is.” In het ANW wordt guilty pleasure omschreven als ‘heimelijk pleziertje; iets waaraan men stiekem genoegen beleeft hoewel men weet dat het eigenlijk niet hoort’. Het begrip wordt vaak gebruikt in muziekcontext, voor popnummers die volgens de algemene opinie ‘niet kunnen’. Het tv-programma De Wereld Draait Door had een tijd een rubriek die Guilty Pleasures heette, wat heeft bijgedragen aan de bekendheid van de term. 

C’est le ton etc.

E.e.a.n.o.t.k.t.k. en w.v.t.t.k. zijn veelgebruikte afkortingen in het Nederlands. Vaak weten mensen wel ongeveer wat er met de afkorting bedoeld wordt, maar niet precies waar de letters voor staan. En dan biedt het internet uitkomst. “Er zijn weinig woordenboeken waarin afkortingen zo uitgebreid beschreven staan als in het ANW, vandaar dat de meeste mensen bij ons terechtkomen.”, vertelt redacteur Rob Tempelaars, die zelf veel van de afkortingen bewerkte. Daarnaast maakte hij de beschrijvingen van de Franse uitdrukkingen c’est le ton qui fait la musiquepartir c’est mourir un peu en l’enfer c’est les autres. “Het zijn uitdrukkingen die vaak op radio of tv worden gebruikt. Luisteraars weten niet precies wat het betekent en zoeken het op.”

Kroonjaar

Koning Willem-Alexander vierde dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Ter ere daarvan nodigde hij honderdvijftig gasten uit voor een diner. Om aan te kunnen schuiven moest je alleen wel net als de koning op 27 april jarig zijn en een kroonjaar bereiken: een jubileumjaar dat door vijf of tien deelbaar is. Niet verwonderlijk dat het woord kroonjaar dit jaar opvallend vaak bekeken werd in het online woordenboek.

De 50 meestbezochte artikelen in 2017

 1. guilty pleasure
 2. e.e.a.
 3. no hard feelings
 4. addendum
 5. n.o.t.k.
 6. neuroot
 7. c’est le ton qui fait la musique
 8. gister
 9. kroonjaar
 10. lul-de-behanger
 11. hands-on
 12. swipen
 13. partir c’est mourir un peu
 14. reaguurder
 15. spic en span
 16. mindfuck
 17. Jan met de pet
 18. geslachtsnaam
 19. e.v.
 20. oenoloog
 21. v.w.b.
 22. goodiebag
 23. knapperd
 24. bingewatching
 25. appen
 26. horzel
 27. i.h.k.v.
 28. tatta
 29. bimbo
 30. milf
 31. o.v.v.
 32. regenboogkind
 33. beurtbalkje
 34. sparren
 35. Indiër
 36. triggeren
 37. koekoeksjong
 38. stafmedewerker
 39. aanloopschaal
 40. blasé
 41. w.v.t.t.k.
 42. purist
 43. palingworst
 44. briefhoofd
 45. it giet oan
 46. l’enfer c’est les autres
 47. flagshipstore
 48. oldskool
 49. morfeem
 50. t.k.a.

Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.