Categorieën
Nieuws

Het jaar in taal

Op dinsdagavond 19 december 2017 organiseert het Instituut voor de Nederlandse Taal samen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel ‘Het jaar in taal’: taalkundige Vivien Waszink onderzocht welke woorden het publieke debat in 2017 domineerden en bespreekt ze deze avond met vijf experts.

Waarin verschilt ons taalgebruik in 2017 van dat van vorig jaar of vijfentwintig jaar geleden? En welk neologisme prikt het jaar 2017 even gevat in ons geheugen als trumpisme in 2016? Tijdens ‘Het jaar in taal’ presenteert Vivien Waszink de top tien van 2017, vergelijkt die met de woorden van tien en twintig jaar geleden en gaat per thema in gesprek met een specialist: 

  • Journaliste en auteur van Het ministerie van werkplezier Ilse Ceulemans gaat dieper in op de toenemende ‘verengelsing’ van het taalgebruik op de werkvloer, de explosie van woorden als stress en burn-out in vergelijking met twintig jaar geleden en het verkeerd gebruik van de Nederlandse taal door managers die hun werknemers met een kluitje in het riet willen sturen.
  • Seksuologe en relatietherapeut Rika Ponnet duikt met ons in het veelvoud aan woorden om de verschillende manieren van samenleven te beschrijven, want iedereen kent intussen wel een ‘patchworkgezin’, waar de plusmama’s en -papa’s zorgen voor hun gemeenschappelijke kinderen, maar weet u ook wat een ‘boomerangkind’ is?
  • NOS-correspondent Sander van Hoorn, die gedurende vele jaren gewoond en gewerkt heeft in het Midden-Oosten neemt de evolutie van ons taalgebruik als we spreken over ‘veiligheid’ onder de loep.
  • Chef van DS Weekblad Guinevere Claeys (media & cultuur) praat over de opkomst van ‘fake news’ en hoe bijvoorbeeld de hele #MeToo-beweging heeft aangetoond dat de kracht van sociale media in 2017 meer dan ooit incontournable is.
  • VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zag in zijn carrière politieke partijen als het Vlaams Belang opkomen en weer naar de achtergrond verdwijnen, maar woorden als populistischlinks en rechts lijken ook in 2017 onvermijdelijk als we spreken over politiek. 

Gastheer van dienst is taalvirtuoos en radiomaker Jan HautekietDe Standaard is partner in ‘Het jaar in taal’, en publiceert in december vijf achtergrondartikelen over het onderzochte materiaal.Het evenement vindt plaats op dinsdagavond 19 december bij deBuren in Brussel, en duurt van 19.30 – 21.30 uur. U kunt erbij zijn: tickets kosten 5,- (voor ANV-leden 3,-) en zijn te koop via de website van deBuren.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.