Categorieën
Nieuws

Letterlijk Leiden 2023

Van 16 november t/m 16 december staat de stad Leiden in het teken van taal en literatuur. Met lezingen, boekpresentaties, debatten, workshops en meer. Tijdens Letterlijk Leiden kun je met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) o.a. een talige stadswandeling maken.

De themamaand trapt af met een nieuw literair festival in en rondom de Oude UB aan het Rapenburg in Leiden. Schrijvers Jeroen Windmeijer en Valentijn de Heer openen het festival op 17 november. Verder staan op het programma: Anousha Nzume, Daniël Boissevain, Naeeda Aurangzeb, Lisanne van Sadelhoff, Charlotte de Beus, Floor Milikowski, en Nicoline van der Sijs.

Postertentoonstelling

Leeswee, doemporno, wegflixen en appaire: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. Het Instituut voor de Nederlandse Taal verzamelt en beschrijft al deze neologismen. Tijdens het openingsfestival van Letterlijk Leiden van 17 t/m 19 november is in de Oude UB een postertentoonstelling te zien van de nieuwste Nederlandse woorden uit 2023.

Lezing Nicoline van der Sijs

Daar is geen woord Frans bij. Aan het eind van zijn Latijn zijn. Dat komt mij Spaans voor. Wat vertellen dergelijke uitdrukkingen en verbindingen ons over het beeld dat de bewoners van de Lage Landen hadden en hebben over vreemde talen? In hoeverre was dit beeld aan verandering onderhevig? En om welke talen gaat het? Op zaterdag 18 november tijdens het Letterlijk Festival vertelt INT-taalkundige Nicoline van der Sijs alles over dit onderwerp.

Talige stadswandeling

Bekijk de binnenstad van Leiden eens door een talige bril en loop met INT-taalkundige Roland de Bonth een ‘Weg van woorden’. Tijdens deze stadswandeling op vrijdag 24 november, die begint bij het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) op Rapenburg 61, kom je meer te weten over Leiden als belangrijke woordenboekstad, leer je geheimzinnige chronogrammen (jaardichten) ontcijferen, kom je langs verschillende muurgedichten en hoor je verhalen achter straatnamen.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.