Categorieën
Nieuws

META-FORUM 2021

Nog maar een paar dagen tot de start van META-FORUM 2021, de internationale conferentiereeks over krachtige en innovatieve taaltechnologieën voor de meertalige informatiemaatschappij. De online conferentie is de plek waar je moet zijn om meer te weten te komen over de meest recente ontwikkelingen en prestaties op het gebied van Europese taaltechnologie, zowel uit de industrie als uit onderzoek. Van 15 t/m 17 november worden onderzoekers van taaltechnologie en vertegenwoordigers van de industrie uitgenodigd om alles te weten te komen over “Using the European Language Grid” en om de stand van zaken in het Europese taaltechnologielandschap te bespreken.

Zoekmachines, stemassistenten, vertaaldiensten – taaltechnologie is overal. Tenminste, wat betreft het Engels. Veel andere talen, vooral die met weinig sprekers, missen de technologische ondersteuning die zou kunnen helpen ze in de digitale wereld te behouden en het gebruik ervan te bevorderen, wat in plaats daarvan hun risico digitale uitsterving vergroot. De European Language Grid (ELG) wil precies dit voorkomen door het primaire taaltechnologieplatform te worden voor alle Europese talen, groot en klein. Het ondersteunen van digitale taalgelijkheid is echter slechts een van de doelstellingen van de ELG.

Op META-FORUM 2021, dat virtueel plaatsvindt van 15 tot 17 november, kunnen deelnemers kennismaken met alle verschillende aspecten van de European Language Grid in zijn functie als marktplaats voor de Europese taaltechnologie-industrie, als cloudplatform voor onderzoeksgegevens en -tools en als aanspreekpunt en uitwisselingspunt voor de taaltechnologiegemeenschap in de EU. Met de titel “Using the European Language Grid” biedt het META-FORUM van dit jaar veel nieuws en updates over het ELG-project en -initiatief, de resultaten van de ELG-pilotprojecten, de eerste resultaten en bevindingen van het European Language Equality-project en nog veel meer.

Als een van de hoogtepunten zal META-FORUM 2021 een overzicht en eerste demo presenteren van de aanstaande, derde release van de European Language Grid, die begin 2022 van start gaat. Andere zijn de projectexpo, die op dag 1 opent, evenals rapporten van de industrie, informatie over huidige door de EU gefinancierde projecten op het gebied van taaltechnologie en discussies over het bouwen van bruggen naar kunstmatige intelligentie.

Georg Rehm, coördinator van het ELG-project: “META-FORUM 2021 wordt een speciale editie van onze conferentiereeks, waarin al het werk van de afgelopen drie jaar van het ELG-project wordt samengevat en een vooruitblik wordt gegeven op de komende maanden. Ik kijk vooral uit naar de presentatie van ELG Release 3, de resultaten van de proefprojecten op de virtuele expo en de sessie over het European Language Equality-project, dat een van de belangrijkste ideeën van ELG naar een realistische toekomst leidt – digitale taalgelijkheid in Europa tegen 2030.”

De registratie voor META-FORUM 2021 is zoals gebruikelijk gratis. Voor meer informatie, het volledige programma en tijdschema en de mogelijkheid om je aan te melden, bezoek de website op www.european-language-equality.eu/meta-forum-2021. Actuele updates over META-FORUM, de ELG- en ELE-projecten en het European Language Technology-landschap worden gedeeld via de European Language Technology-socialemediakanalen Twitter en LinkedIn en vermeld in de ELT-nieuwsbrief.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.