Categorieën
Nieuws

Podcast: grammatica en gevoel

Hoe druk je een gevoel uit in taal? Dat kan met je intonatie (‘Zie ik daar nou een béér?) of met je woordkeus (‘Shit!’), maar het kan ook door een bepaalde zinsconstructie te gebruiken. In de nieuwe aflevering van Over taal gesproken praten we daarover met taalkundige Ronny Boogaart.

Ronny Boogaart

‘Wat zit je nou te lachen …?’, ‘Straks val je’ of ‘Al dat gezeur!’ Allemaal zinnen die een bepaald gevoel uitdrukken. Dit soort zinnen lijken soms ongrammaticaal, maar toch begrijpt iedereen wat je ermee bedoelt. Die ‘grammatica van het gevoel’ is een van de onderzoeksgebieden van taalkundige en docent Ronny Boogaart, die zich vooral bezighoudt met de sturende kracht van taal in het dagelijks leven. We spreken met hem over expressieve constructies, losse bijzinnen in muziek en poëzie, over takkeweer en kutmuziek, over Hoe dan? en Hou op met me! — en over de verzuchtingsinfinitief. 

Deze aflevering is gemaakt in het kader van de Week van het Nederlands, met dit keer als thema ‘Gevoel en emotie in de Nederlandse taal’.

Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via SpotifyApple Podcasts of een van de vele andere podcastkanalen.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.