Categorieën
Nieuws

Persbericht: Samenwerkingsverband Nationaal Taalinstituut Curaçao en Instituut voor de Nederlandse Taal

Op 21 februari 2024, de Internationale Dag van de Moedertaal, sloten het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Nationaal Taalinstituut Curaçao (NTIC) een belangrijk samenwerkingsverband. Beide instituten gaan samenwerken aan de opbouw van een taalkundige database voor het Papiamentu, ten behoeve van de verdere beschrijving en bestudering van de taal.

Het Nationaal Taalinstituut Curaçao (NTIC) is het recent opgerichte, uitvoerende orgaan van de overheid op het gebied van taalbeleid en zet zich in voor het promoten en ondersteunen van de belangrijkste talen in het meertalige Curaçao: Papiamentu, Engels, Spaans en Nederlands. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) heeft als structureel gefinancierd kennisinstituut de opdracht om voor het hele Nederlandse taalgebied (Nederland en de Caribische rijksdelen, Vlaanderen en Suriname) op een wetenschappelijk verantwoorde wijze de digitale taalinfrastructuur uit te bouwen. Dat wil zeggen: het maken, verzamelen en beschikbaar stellen van taaldata, taalkundige databanken, taalsoftware en andersoortige taalmaterialen voor de bestudering van het Nederlands.

Tijdens een officiële online bijeenkomst tekenden de directeuren Marta Dijkhoff (NTIC) en Frieda Steurs (INT) gelijktijdig het ‘Memorandum of Understanding’ (MoU), waarin de doelen van het partnerschap staan beschreven. Het INT heeft een enorme kennis en expertise op het gebied van (lexicale) digitale databases en zal het NTIC ondersteunen door het delen van kennis en het beschikbaar stellen van software. Verder wordt er een stappenplan uitgewerkt met als doel zo veel mogelijk taaldata samen te voegen.

Neem voor meer informatie contact op met Frieda Steurs.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.