Categorieën
Nieuws

Scheldwoorden­test

Ezel, hoer, of homo: welke scheldwoorden vind je wel kunnen en welke zijn echt uit den boze? Samen met het tijdschrift Quest ontwikkelde het INL een onlinetest om te onderzoeken waar de grenzen van scheldwoorden precies liggen.

Schelden doen we om ons te verweren, om iemand aan te vallen, om afkeer kenbaar te maken van iets of iemand, om iemand te kwetsen of om te provoceren. Het is een vorm van macht uitoefenen. De woorden die we daarvoor gebruiken zijn verschillend van aard. Linkse hond is bijvoorbeeld politiek geladen, maar ook etniciteit en ziektes zijn vaak onderwerp in krachttermen, zoals kut-Marokkaan en kankerlijer.   

Waar ligt de grens?

Om te onderzoeken welke scheldwoorden nog wel geaccepteerd zijn en welke als zeer kwetsend ervaren worden maakte Quest in samenwerking met het INL de test ‘Hoe scoor jij op de schaal van Gordon Ramsay?’ De test, die vanaf vandaag online staat, schotelt je twintig verschillende scheldwoorden voor, toegepast op een fictieve situatie. Van elk woord kun je in gradaties aangeven of je het woord acceptabel vindt of niet. 


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.