Categorieën
Nieuws

Taalmodellen & lexicografie

Op donderdag 16 mei vond de jaarlijkse conferentie van het Zentrum  für digitale Lexikographie der deutschen Sprache (ZDL) plaats in Berlijn. Er was dit keer speciale aandacht voor de impact van grote taalmodellen op de lexicografie.

Locatie van de conferentie: Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften. Foto: Jörg Zägel, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Het Zentrum  für digitale Lexikographie der deutschen Sprache (ZDL) wijdt zich sinds 2019 aan de documentatie van de hedendaagse en historische Duitse woordenschat. De jaarlijkse ZDL-conferentie biedt een inkijk in de diverse lexicografische werkzaamheden van het ZDL en de digitale methoden die daarbij gebruikt worden.

Generatieve AI

‘s Middags was er een speciale sessie over generatieve AI en de impact die grote taalmodellen (Large Language Models; LLMs) hebben op de lexicografie. INT-collega’s Kris Heylen en Carole Tiberius waren door ZDL uitgenodigd om een lezing te komen geven. Zij presenteerden een aantal casestudies over hoe LLMs in een lexicografische workflow kunnen worden ingezet. Onderwerpen die aan bod kwamen waren het gebruik van LLMs voor het schrijven van definities, het herkennen van synoniemen en het identificeren van nieuwe woorden.

Vergelijkbare initiatieven

Het was een inspirerende bijeenkomst, die past in een reeks vergelijkbare initiatieven zoals de SAILS-workshop AI and LLMs: Keeping the linguist in the Loop van 8 december 2023 in Leiden en de workshop over LLMs en lexicografie die op de EURALEX-conferentie in oktober dit jaar zal plaatsvinden.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.