Categorieën
Nieuws

Van à tot zwangerschap

Eind juni is het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) uitgebreid met onder meer de volledige beschrijving van 250 woorden. Naast omvangrijke basiswoorden uit het Nederlands, zijn, zoals in iedere update, ook weer flink wat neologismen toegevoegd.

In deze update zijn, naast basiswoorden als gas, verte en vlakte, vooral de vervoermiddelen en de lichaamsdelen goed vertegenwoordigd: auto, fiets, taxi, tram, resp. kaak, kin, wang, wenkbrauw en wijsvinger. Verder is het voorzetsel à beschreven en komen tal van daarmee gevormde, aan het Frans ontleende gelexicaliseerde woordgroepen aan bod, zoals à bout portant, à la carte en à titre personnel.

Neologismen

Traditiegetrouw besteedt het ANW ook aandacht een neologismen, recent gevormde woorden of al bestaande woorden met een nieuwe betekenis. Toegevoegd werden o.a. kantoorwandelen, likeknop, loopvoetbal, mantelzorgboete, moestuinsocialisme, oogbaltattoo en regenboogzebrapad.

Minimale beschrijving

Naast de 250 volledig bewerkte trefwoorden is het woordenboek aangevuld met 2950 woorden die een ‘minimaal profiel’ hebben: woordbeschrijvingen met alleen grammaticale gegevens, zoals woordsoort, spelling, verbuigingen en vervoegingen, en met bijzonderheden over het gebruik, zoals de taalvariëteit. De artikelen met een minimale beschrijving zijn in het ANW te herkennen aan de cursieve trefwoorden. Bij deze woorden worden maximaal 25 voorbeeldzinnen (“concordanties”) uit het Corpus Hedendaags Nederlands (CHN) getoond. Indien het gezochte woord niet te vinden is in dat corpus wordt daarvan melding gemaakt.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.