Categorieën
Nieuws

Van asieltsunami tot zeevluchteling

Begin april is het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) uitgebreid met onder meer de volledige beschrijving van 406 woorden. Naast actuele begrippen zoals asieltsunami en zeevluchteling, zijn ook alledaagse woorden en woorden uit Suriname en het Caraïbisch gebied toegevoegd.

Naar aanleiding van de vluchtelingenkwestie introduceerde PVV-leider Geert Wilders het woord asieltsunami voor een ‘overweldigende stroom aan asielzoekers’. Ook het woord zeevluchteling (‘vluchteling die over zee komt’) is relatief nieuw; een synoniem van het al langer bestaande bootvluchteling. In de meest recente update van het ANW zijn deze woorden uitgebreid beschreven. 

Suriname & Caraïbisch gebied

Sinds 2015 besteedt het ANW speciale aandacht aan het Nederlands in Suriname en het Caraïbisch gebied. Ook met de huidige update zijn er weer woorden uit deze taalgebieden toegevoegd, waaronder mopénoni, preiskoro en repman. 

Minimale beschrijving

Naast de 406 volledig bewerkte trefwoorden zijn er nog eens 2349 woorden toegevoegd met een ‘minimaal profiel’: woordbeschrijvingen met alleen grammaticale gegevens zoals woordsoort, spelling, verbuigingen en vervoegingen. De artikelen met een minimale beschrijving zijn in het ANW te herkennen aan de cursieve trefwoorden.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.