Categorieën
Nieuws

Week van het Nederlands 2023

Van 30 september tot 7 oktober 2023 vindt de negende editie van de Week van het Nederlands plaats. De organisatie is in handen van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Taalunie. Tijdens de week presenteert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een webinarreeks, een juridisch woordenboek en een podcastaflevering over taal en emotie.

2 oktober: podcast over emotie in taal

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, gemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Genootschap Onze Taal. In elke aflevering spreken Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over dialecten, over namen of over het ontstaan van nieuwe woorden. In de Week van het Nederlands verschijnt een speciale aflevering over het thema van dit jaar: emotie in taal. We spreken Ronny Boogaart (Universiteit Leiden) over hoe je gevoel uitdrukt in grammatica.

Luister de podcast op o.a. Spotify, Apple Podcasts of onze website

4 oktober: presentatie Juridisch Woordenboek

Op woensdag 4 oktober 2023 presenteren het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en Stichting Rechtstaal – Lingua Iuris de digitale versie van Oosterveld & Vuyk, Juridisch Woordenboek Nederlands-Spaans II (JWSII). JWSII staat onder redactie van Consuelo Oosterveld-Egas Repáraz en mr. Theresa Munneke-Lourens, met medewerking van drs. Margriet Muris. De presentatie in Leiden is gratis toegankelijk. Het programma bestaat uit verschillende sprekers, waaronder oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en de redacteuren Consuelo Oosterveld-Egas Repáraz en mr. Theresa Munneke-Lourens.

Ga naar het complete programma en de aanmeldpagina

5 oktober: webinarreeks ‘Werken met online taalbronnen’

In oktober en november 2023 organiseren we samen met de Taalunie de webinarreeks ‘Werken met online taalbronnen’. In vier interactieve webinars krijg je handvatten om aan de slag te gaan met verschillende taalbronnen van het INT: het Corpus Hedendaags Nederlands (5 oktober), Woordcombinaties (12 oktober), de Algemene Nederlandse Spraakkunst (7 november) en de Historische Woordenboeken online (14 november). De gratis webinars zijn bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek. Ze zijn in het bijzonder nuttig voor docenten en studenten Nederlands (als vreemde taal) en onderzoekers van het Nederlands. Op donderdag 5 oktober gaat de reeks van start.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.