Die beste Sint. Hij is weer aan het rijmen geslagen. Maar, welk kind vindt Sint nu het aardigst?
- Elin, jij bent een alleraardigst kind, dus hier is een cadeau van Piet en Sint.
- Noa, jij bent het alleraardigste kind, dus hier is een cadeau van Piet en Sint.
Noa heeft bij de goedheiligman een streepje voor. Maar waarom? In beide zinnen staat toch alleraardigst, de overtreffende trap van aardig, met het versterkende aller- erbij. En met de overtreffende trap geven we aan dat iets in de hoogste mate aanwezig is, zoals in zinnen als:
- Jelle is onze oudste zoon.
- De hoogste boom van Nederland staat in Uddel.
Wat we hiermee zeggen is: een oudere zoon dan Jelle is er niet, en ook een hogere boom dan die in Uddel is er in Nederland niet. Dat is ook zo bij het alleraardigste kind: een aardiger kind is er niet.
Maar bij een alleraardigst kind is dat anders. Dat kan nog wel aardiger. Sinterklaas had ook kunnen schrijven:
- Elin, jij bent een alleraardigst kind, toch is het Noa die ik aardiger vind.
Alleraardigst geeft hier een zogenaamde zeer hoge graad aan. We vergelijken hier niets, we gebruiken de overtreffende trap alleen om de betekenis van aardig te versterken. We noemen dit ook wel een onechte overtreffende trap. Die zie je ook in:
- Ik vind het best, hoor.
- Er gebeuren hier de gekste dingen.
- Ze vertelt altijd de wildste verhalen.
- Op de bank springen is hier ten strengste verboden.
Ook in die beste Sint zit zo’n onechte overtreffende trap. We vergelijken hem dan ook niet met andere Sinterklazen, wat ook een beetje lastig is. We vinden hem gewoon héél goed. Fijne pakjesavond!
- Meer over de onechte overtreffende trap vind je in het herziene hoofdstuk over adjectieven in de Algemene Nederlandse Spraakkunst.