Categorieën
Nieuw woord van de week

beknibbelflatie

Zuinigheid ten koste van de consument.

Vorm van inflatie waarbij producenten beknibbelen op de duurste ingrediënten van hun producten door er naar verhouding minder van te gebruiken of door ze te vervangen door goedkopere alternatieven

Het Woord van het Jaar 2023 was graaiflatie ‘het verhogen van productprijzen uit winstbejag, meestal onder het voorwendsel van kostenstijgingen, bijvoorbeeld van grondstoffen’. Ook krimpflatie wordt al een tijdje gebruikt. Dat is, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), een ‘vorm van inflatie waarbij de prijs van producten niet in absolute zin stijgt, maar de inhoud of het gewicht ervan wordt verminderd’. Je denkt dan bijvoorbeeld dat een zak chips niet duurder is geworden, maar de zak is veel sneller leeg omdat er veel minder in zit. Het allernieuwste woord op –flatie is beknibbelflatie. Het woord is gevormd uit beknibbelen en inflatie en bedacht door Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Foto door Victoriano Izquierdo op Unsplash

Fabrikanten beknibbelen dus op ingrediënten, en dan vooral op de duurdere. De Consumentenbond onderzocht een groot aantal supermarktproducten en kwam erachter dat bij ruim een op de vier de samenstelling in de loop van de tijd veranderd was. “In Duo Penotti Hazelnoot & Vanille zit nog maar 5 in plaats van 7 procent hazelnoot. Becel Romig is gedaald van 70 naar 59 procent plantaardige olie. De AH Biologisch Pompoenbroodjes bevatten nu 7 in plaats van 11 procent pompoenpitten,” geeft Het Parool als voorbeelden. De fabrikanten van de producten “hangen al deze ‘verbeteringen’ niet aan de grote klok. Terwijl als ze maar een beetje meer van het hoofdingrediënt in een product stoppen ze dit meestal wel luid verkondigen,” zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond tegen dezelfde krant.

Ook journalisten valt de overvloed aan woorden op –flatie op: Camiel Hamans schreef er eerder al over in NRC en onlangs wijdde Hans Cottyn er een column aan in De Standaard. “Inflatie is een kleverig woord, zoals een naaktslak, zelfbevruchtend bovendien,” schrijft Cottyn. Hij vindt dat je niet druk hoeft te maken om al die nieuwe woorden, maar “je bent en je blijft bedonderd”.

Bronnen:


Meer lezen