Categorieën
Nieuw woord van de week

borstvoedingsbank

Voeden kan hier, nu ook op een bank.

Bank die bestemd is om er borstvoeding op te geven, met de bedoeling het taboe op het geven van borstvoeding en kolven in het openbaar te doorbreken. De eerste borstvoedingsbank ter wereld staat op de Grote Markt in de Belgische plaats Kortrijk. De bank – een initiatief van het bedrijf Elvie dat onder andere borstkolven verkoopt en ontworpen door Leda Devoldere van Atelier Leda uit Gent – is uitgerust met een bijzondere armleuning, een gedeelte waarop de baby verschoond kan worden en een extra zitplaats voor een partner of een ander die de moeder bijstaat.

Foto door Jordan Whitt op Unsplash

Dat er nog altijd een taboe bestaat op het geven van borstvoeding in het openbaar werd een Française in mei nog pijnlijk duidelijk. Toen zij in een rij te wachten stond om een pakje op te halen en haar huilende baby de borst gaf, kwam haar dat op een klap in het gezicht te staan.

In Nederland is sinds enige tijd het beeldmerk ‘voeden kan hier’ gangbaar. Bedrijven en overheidsinstanties kunnen daarmee aangeven dat er op hun locatie veilig borstvoeding gegeven kan worden. Gemeenten die minimaal één borstvoedingsvriendelijke locatie met het beeldmerk ‘voeden kan hier’ hebben per vijftig pasgeborenen, kunnen het predicaat borstvoedingsvriendelijk krijgen.

Bronnen:


Meer lezen