Categorieën
Nieuw woord van de week

containeradoptant

Een betrokken burger die de containerlocatie schoonhoudt.

Vrijwilliger die door de gemeente aangesteld is om de containerplaats in zijn wijk schoon te houden. In de gemeente Alphen aan den Rijn is onlangs de sleutel van de afvalcontainers overhandigd aan de eerste containeradoptant. Eerder waren proeven in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag al een doorslaggevend succes.

Foto: G. Lantink via wikimedia

Inwoners kunnen zichzelf of zich samen met buurtgenoten aanmelden als vrijwilliger. De containeradoptant ziet erop toe dat de prullenbakken en containers schoon zijn, dat er geen zwerfafval in de buurt van de containers ligt en dat de containers niet verstopt raken. Ook maakt hij melding van kapot materiaal of van gedumpt grofvuil.

Iedere vrijwilliger wordt door de gemeente uitgerust met sleutels voor de containers, een bezem, een stoffer en blik, werkhandschoenen en een afvalgrijper. Op geadopteerde locaties worden de containers voorzien van een sticker, met daarop de tekst ‘deze container is geadopteerd door een buurtbewoner’. Desgewenst wordt ook de naam van de adoptant vermeld en wordt er zelfs een foto van de betrokken inwoner bij geplaatst. De containeradoptanten worden begeleid door zogeheten ‘Schone Buurt Coaches’.

Bron: www.alphenaandenrijn.nl


Meer lezen