Categorieën
Nieuw woord van de week

druktepoppetje

NS zet bussen druktepoppetjes in.

figuur van een poppetje dat online als maat gebruikt wordt om aan te geven hoe druk het is in de trein; ook: iemand die op een station aangeeft hoe druk het in de trein is

Het woord druktepoppetje is niet helemaal nieuw: de NS heeft het poppetje in coronatijd ingevoerd, maar gebruikt meestal het woord drukte-indicator. “In de NS-app geven we aan welke drukte je in de trein kunt verwachten. Dit wordt weergegeven aan de hand van 1, 2 of 3 poppetjes” staat uitgelegd op ns.nl. De aantallen poppetjes hebben ook verschillende kleuren: een poppetje is groen, twee poppetjes zijn oranje en drie rood.

Foto van ns.nl

Het woord druktepoppetje is de afgelopen week veel in het nieuws, omdat de NS een nieuw soort druktepoppetjes heeft ingezet. Dit zijn geen figuurtjes in een app, maar “real-life druktepoppetjes” aldus de NS. Dat zijn echte mensen gehuld in rood, oranje en groen die op diverse stations reizigers helpen de drukte te vermijden. De NS zette de afgelopen dagen live poppetjes in als bewustwordingsactie om treinreizigers beter te informeren over de drukte in de treinen.

De nieuwe druktepoppetjes geven trouwens niet alleen advies en informatie over (drukke) treinreizen: ze delen ook wat te drinken uit. Als je dan onverhoopt toch op een trein moet wachten, fungeren de levende druktepoppetjes ook als een soort wachtverzachters. Het woord wachtverzachter komt al sinds ongeveer 2006 in het Nederlands voor: het is iemand die (of: iets wat) het wachten, bijvoorbeeld op een station, moet verzachten. Dat kan gebeuren in de vorm van zang en dans, maar ook in de vorm van een verkoelend drankje.

Bronnen:


Meer lezen