Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Nieuw woord van de week

flurona

Dubbele pech bij dubbelinfectie.

Infectie met zowel een griepvirus als het coronavirus (SARS-CoV-2). Nu het coronavirus in het Westen op zijn retour lijkt te zijn, hebben veel mensen weer griep. Het aantal grieppatiënten was in coronatijd historisch laag, maar inmiddels slaat het influenzavirus weer hard toe. Sinds half maart kennen we in Nederland een echte griepepidemie. Ook in België is de griep bezig aan een stevige opmars. Als je dubbel pech hebt, krijg je tegelijkertijd griep én corona. Deze gevaarlijke combinatie wordt door artsen flurona genoemd. Het woord is niet helemaal nieuw: het kwam aan het begin van 2022 al voor.

Foto door MOHD AZRIN op Unsplash

Het woord flurona is een samentrekking van het Engels flu ‘griep’ en het element –rona uit corona. Een goed alternatief zou coronagriep zijn, maar dat woord wordt vooral nog gebruikt in de betekenis ‘coronabesmetting met griepachtige verschijnselen’. Qua vorming doet flurona ook denken aan het spottend gebruikte woord brorona, dat samengesteld is uit bro ‘brother’ en –rona. Met brorona wordt corona bedoeld zoals mannen die hebben, waarbij de achterliggende gedachte is dat mannen ergere klachten zouden ervaren dan vrouwen en meer zouden klagen.

In het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet verscheen in maart een artikel over onderzoek naar dubbelinfecties met COVID-19 en andere virussen. Mensen die zowel besmet zijn met het influenzavirus als met het coronavirus lopen extra gevaar. Volgens Maaike Swets, arts-onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is de kans dat zij aan de beademing moeten viermaal zo hoog als normaal en de kans op overlijden is twee keer zo groot. Artsen benadrukken dat vooral kwetsbaren zich moeten laten vaccineren tegen zowel COVID-19 als griep.

Bron: NRC, 29 maart 2022

Vanaf maart 2022 illustreren tekenaars het nieuwe woord van de week.

Illustraties:


Meer lezen

Ga naar de inhoud