vorm van emotionele manipulatie die een combinatie is van ghosting en gaslighting, en die bestaat uit het eerst negeren van iemand en vervolgens weer in het leven van die persoon verschijnen, waarbij bewust wordt geprobeerd diegene aan de hele gang van zaken en zichzelf te doen twijfelen
De datingtrends vliegen ons tegenwoordig om de oren, de ene soms nog onplezieriger klinkend dan de ander. De afgelopen week viel vooral het woord ghostlighting op. O.a. Elle kwam met een griezelbericht hierover: “Ghostlighting verpest ons dateleven en ook jij bent hier ongetwijfeld al slachtoffer van geweest. Serieus, net wanneer je denkt dat daten anno 2023 niet nog erger kan. […] Dit gebeurt er bij ghostlighting. Stel je voor dat iemand je dus ghost en dat die persoon dan nog de audacity heeft om terug te komen – en je vervolgens gaslight over de reden dat je werd geghost.” Ghostlighting is dus een mix van ghosting ‘het (online) negeren van iemand’ en gaslighting ‘vorm van psychologische manipulatie waardoor iemand er bewust op uit is om iemand anders aan zijn eigen verstand of herinneringen of aan andere vermogens te doen twijfelen’. Degene die ghostlight is een ghostlighter.
Om nog te kunnen begrijpen wat het allemaal betekent heeft een mens tegenwoordig een datingwoordenboek nodig. En gelukkig bestaat dat ook, want INT-collega’s Milou Andree, Vivien Waszink en Laura van Eerten hebben speciaal een datingwoordenoverzicht gemaakt voor iedereen die het niet meer kan bijbenen. Daarin zijn ghosting en gaslighting niet de enige griezelwoorden. Zo vind je er o.a. haunting ‘verschijnsel dat iemand een vroegere date subtiel aandacht blijft geven door bijvoorbeeld online berichten te liken of volgverzoeken te sturen, zonder direct contact te zoeken’ en zombieing ‘het ineens opnieuw contact opnemen met iemand, nadat je die persoon lange tijd hebt genegeerd, vooral via sociale media, datingapps of apps als WhatsApp’. Een schimmige boel, die weg naar de liefde.
Bronnen: