Categorieën
Nieuw woord van de week

havermelklatte-index

Meer koffie, meer geldproblemen.

Index die aangeeft hoeveel je in een bepaalde tijdsperiode had kunnen besparen als je het geld zou hebben belegd dat je in die tijd hebt uitgegeven aan kleine luxes zoals havermelklattes. De Limburger kopte vorige week: “Millennials in financiële problemen door luxe en plezier: Havermelk-latte-index kan helpen.” Het woord is niet helemaal nieuw, maar het uitgavepatroon van vooral millennials is altijd een actueel onderwerp, waarbij het nogal eens gaat om het afhalen van koffie. En dan duikt het woord latte vaak op. Een latte is een koffie die bestaat uit relatief veel melk en espresso. De laatste jaren zijn vooral bepaalde soorten lattes populair, met melkalternatieven als sojamelk (sojalatte) of havermelk (haverlatte of havermelklatte). Ook sojacino’s en havercino’s, de cappuccinovarianten, staan steeds vaker op de kaart.

Foto door Clay Banks op Unsplash

Die havermelk spreekt nogal tot de verbeelding en leverde in 2019 het nieuwe woord havermelkelite op: ‘groep, ‘elite’ die bestaat uit meestal hoogopgeleide mannen en vrouwen die veelal wonen en werken in een grote stad en die bepaald gedrag zouden vertonen, bijvoorbeeld yoga beoefenen, naar podcasts luisteren en verantwoorde producten eten en drinken, zoals koffie met havermelk’. NRC-journalist Jonas Kooyman maakte dit woord vooral populair en heeft zelfs een nieuwsbrief die de Havermelkelite heet, boordevol tips voor de grootstedelijke millennial.

Latte komt al langer voor als eerste lid in samenstellingen. Lattepapa is een wat modernere versie van thuisblijfvader. Dit type vader houdt zich nogal eens met kinderwagen in hippe koffiegelegenheden op. Al sinds 2006 komen we in het Nederlands het woord lattefactor tegen, het ‘verschijnsel dat mensen, meestal vrij onbewust, relatief vaak kleine uitgaven doen, bijvoorbeeld aan consumpties als koffie to go, die samen optellen tot een aanzienlijk bedrag, dat niet aan de opbouw van hun vermogen kan bijdragen’, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW).

Bronnen:

De Limburger, 13 april 2023

raisin.nl, 28 oktober 2022


Meer lezen