Categorieën
Nieuw woord van de week

Henkerigheid

Het leiden van een leven zoals of het zijn zoals Henk, de hoofdpersoon uit Sander Kollaards roman Uit het leven van een hond (2019).

Het leiden van een leven zoals of het zijn zoals Henk, de hoofdpersoon uit Sander Kollaards roman Uit het leven van een hond (2019); het ‘Henk-zijn’ of ‘Henkerig zijn’. Het zelfstandig naamwoord Henkerigheid werd door Kollaard zelf geïntroduceerd in zijn boek en veel journalisten begonnen daarop hartstochtelijk te schrijven over dat woord (en ook over het bijvoeglijk naamwoord Henkerig). Uit het leven van een hond won onlangs de Librisprijs en vertelt over het leven van vijftiger Henk, ic-verpleegkundige, dol op kaasjes (en daarom iets te dik) en bezorgd om zijn zieke hond Schurk.

Iris Pronk schrijft in Trouw: ¨Wie is Henk eigenlijk, wat houdt hem bij elkaar? Wat is zijn kern, zijn ik? Wat bepaalt zijn ‘Henkerigheid’?¨. De lezer gaat hierdoor ook nadenken over zijn eigen kern, aldus Pronk. Over zijn eigen Henk dus. Sylvia Witteman is verliefd op deze ¨overduidelijke Everyman¨. Neerlandistiek.nl kopt met ¨Henkerige Henk als Elckerlijc¨ en heeft het over het leven als een ¨Henkerige queeste¨. Iedereen heeft namelijk een vleugje Henk in zich.

Bronnen:


Meer lezen