Categorieën
Nieuw woord van de week

hittefit

Een nieuw warmweerwoord.

Goed in staat om met hevige hitte om te gaan.

Nu het plotseling weer heel warm is, wordt daar ook direct veel over geschreven. NOS interviewt fysioloog Maria Hopman van het Radboudumc en vraagt haar hoe je het beste met dit weer kunt omgaan. In de kop gebruikt de NOS het nieuwe woord hittefit. Het woord bekt goed door het rijm dat erin zit en het klinkt ook nog gezond en hip.

Illustratie door Maartje Reijndershttps://www.heldermaker.nl/

Er wordt graag en veel over het weer gepraat, en dat leverde bij eerdere hittegolven ook al hittewoorden op. In 2007 al stelde het RIVM een hitteplan op en het woord hitteprotocol is inmiddels ook heel bekend. in 2019 verscheen ineens de hittekoepel, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) een ‘ingesloten en daardoor stilliggend hogedrukgebied waar aanhoudende zonneschijn voor extreem hoge temperaturen zorgt’. Maar er zijn meer woorden die met warm weer gebruikt worden. Plaknacht – ook met mooi binnenrijm – komt al bijna twintig jaar voor maar kan ieder jaar weer op media-aandacht rekenen.

Niet iedereen is zo enthousiast over deze warmweerwoorden. GeenStijl klaagt: “Hitteprotocol. Sproeischaamte. Smeerpalen. Plaknachten. Hittefit, een woord zo stom dat zelfs Google het niet kent. Als u dit weekend ergens last van hebt, zijn het de totaaldebiele jeukwoorden in de systeemmedia, omdat het een paar dagen lekker weer wordt.”

Bronnen:

Illustratie door Nienke Faber

Meer lezen