Categorieën
Nieuw woord van de week

kersencolalippen

Smakelijke nieuwe make-uptrend.

op een bepaalde manier opgemaakte lippen die op TikTok cherry cola lips worden genoemd omdat hun roodbruine kleur doet denken aan het drankje Coca-Cola Cherry

Stefanie Bottelier ging onlangs in de Volkskrant uitvoerig in op de laatste make-uptrends en vertaalde het Engelse cherry cola lips als kersencolalippen. Ze noemt het ook de kersencolamond. Waarschijnlijk geen blijvertje, dit woord, maar het is wel interessant dat socialemediatrends zoveel nieuwe woorden opleveren. En kersencolalippen klinkt gewoon ontzettend goed. Volgens tijdschrift Vogue hebben zulke lippen alles te maken met “feeling fun, fresh and flirty”. Door deze rage is de donkere lipliner trouwens ook weer helemaal terug (“voor het laatst gezien in de jaren negentig”, volgens Bottelier). Je doet eerst die lipliner op en daaroverheen breng je een warmrode, matte lippenstift aan. Maar dat is nog niet alles: de laatste stap is “een laag lipgloss voor een zo groots mogelijk 3D-effect”. Je kunt daarna beter de hele dag niets meer eten en drinken, maar dat terzijde.

Illustratie door Nienke Faber

Bottelier behandelt in het artikel ook de andere make-uprages van deze tijd en daarin zit ook weer een hoop Engels, peach fuzz bijvoorbeeld. Letterlijk is dat de “fluwelige vacht van een perzik. Als kleur vertaalt dat zich als een zachte, oranjeroze tint,” aldus Bottelier, en die “straalt een en al zachtheid, warmte en idylle uit.” Oranjeroze poppenwangetjes zijn dus in, en dat past weer helemaal in de zogeheten douyinlook, waarin “een softfocusaanpak” moet zorgen voor een huid zonder oneffenheden. Douyin is de Chinese naam van TikTok, en daarop zijn Chinese beauty-influencers zeer actief. Maar ook Nederlandse skinfluencers poseren gretig met kersencolalippen, en delen ook andere geheimen uit hun make-uproutine.

Bronnen:


Meer lezen