Categorieën
Nieuw woord van de week

knaagdierknap

Onconventioneel, maar beestachtig knap.

op een knaagdier lijkend en daarom als aantrekkelijk of knap beschouwd; als aantrekkelijk of knap beschouwd vanwege een gelijkenis met een knaagdier

Een woord dat heerlijk klinkt, maar waarschijnlijk niet erg algemeen wordt. Journalist Marie Pauwels introduceerde het onlangs in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (gespeld als ‘knaagdier knap’). Pauwels verzon dit woord niet helemaal zelf, maar vertaalde het Engelse rodent handsome, dat o.a. veel op TikTok voorbijkomt.

Illustratie door Maartje Reijnders

Wie je knap, aantrekkelijk of mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk. Maar eens in de zoveel tijd dringen nieuwe schoonheidsidealen zich op en die worden dan nadrukkelijk als een soort ‘schoonheidstrends’ geroemd in de sociale media. Ook gaat het op TikTok ontzettend veel over het type man dat je als heterovrouw zou moeten daten, en ook daar wordt vooral in het Engels over gepraat. Mooie, ‘dateable’ mannen worden dan nogal eens vergeleken met dieren. Pauwels ging in haar artikel in op het type man dat vandaag de dag bijzonder in trek is op de datingmarkt. De “golden retriever boyfriend” (de ultiem aaibare goedzak) is uit, want “vrouwen vallen volgens berichten op sociale media nu massaal voor mannen die op een knaagdier lijken”. Zogeheten “knaagdiermannen”, volgens Pauwels, zijn eerder slank dan gespierd, hebben scherpe trekken “maar dat maakt hen zeker niet lelijk, integendeel. Omdat ze niet conventioneel knap zijn, zijn ze volgens velen extra sexy. Ze hebben vaak een je-ne-sais-quoi dat moeilijk in woorden te beschrijven valt,” licht Marie Pauwels verder toe.

Maar de knaagdierman is niet het eerste beestachtig knappe type: eerder circuleerden al vier andere diersoorten. In die beschrijvingen doken de adelaar, beer, hond en het reptiel op, ook weer in het Engels. Ryan Gosling was bijvoorbeeld ‘eagle handsome’ en Henry Cavill juist ‘bear handsome’. Heath Ledger kreeg het etiket ‘dog handsome’, terwijl Timothée Chalamet juist ‘reptilian handsome’ werd genoemd. In de huidige knaagdiertrend passen acteurs Josh O’Connor en Mike Faist dan weer goed. Deze zomer wordt in ieder geval de zomer van de knaagdierknappe mannen, waarin, volgens Het Laatste Nieuws dan, vooral de “sexy rat man” voor een “rat boy summer” gaat zorgen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 30 mei 2024


Meer lezen