Categorieën
Nieuw woord van de week

meetlatsucces

Maatstaf voor succes.

mate van succes die als het ware op een meetlat bijgehouden wordt en waarbij de achterliggende gedachte is dat er gestreefd moet worden naar steeds meer succes, bijvoorbeeld op het gebied van opleiding en werk

Het nieuwe woord meetlatsucces werd geïntroduceerd door Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis in zijn boek Veroordeeld tot succes. Het boek kwam al in 2022 uit maar het woord duikt de laatste tijd ook wat vaker op in kranten. Steenhuis zelf schrijft er ook over in Trouw en legt het begrip verder uit: “Praten we over succes in ons leven, dan bedoelen we doorgaans maatschappelijk succes – als we bijvoorbeeld opsommen welke opleidingen we hebben afgerond; sportief succes – als we ergens in weten te winnen; artistiek succes – als we applaus weten uit te lokken; financieel succes – als we goed boeren. De maatstaf voor dit succes is de meetlat: hogere cijfers, langer applaus, snellere tijden, meer geld in het laatje.”

Illustratie door Martine van den Berg

Meetlatsucces is een woord dat goed past bij de prestatiesamenleving, maar Steenhuis wil met zijn boek juist duidelijk maken dat meetlatsucces maar een beperkte opvatting van succes is en dat succes in het leven met meer te maken heeft dan “carrière, presteren en werk”. Dat werken niet meer op de eerste plaats staat, blijkt ook uit de nieuwe ‘werkvloertrend’ quiet quitting, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) ‘neiging van een werknemer om het minimale te doen om zijn baan te behouden maar zich niet extra in te spannen, vaak ingegeven door het idee dat er belangrijker dingen in het leven zijn dan werk’.

Bron: Trouw, 27 juni 2023

Illustratie door Maartje Reijnders

Meer lezen