Categorieën
Nieuw woord van de week

modest fashion

Bedekt modieus.

‘discrete, bescheiden kleding’; kleding die vrij veel van de huid bedekt en vooral gedragen wordt door vrouwen met een bepaalde levensovertuiging, bijvoorbeeld door moslima’s

De woordgroep modest fashion is, zoals heel veel modetermen vandaag de dag, afkomstig uit het Engels. Het woord wordt al best een tijd gebruikt en is dus niet nieuw, maar het is de laatste tijd veel in het nieuws. Het modestfashionmerk Merrachi opende onlangs de eerste fysieke winkel aan het Koningsplein in Amsterdam. Merrachi begon als webshop, met als slogan ‘modesty at its finest’. Op Instagram doet deze modetrend het ook goed; er zijn heuse modest influencers actief. Ook wordt er inmiddels gesproken van Merrachi girls, modellen die zowel traditioneel als hedendaags gekleed zijn. Zo’n girl “draagt bijvoorbeeld een abaya met Samba’s van Adidas, de sneaker van dit moment, en een al even hippe maanvormige handtas. Volgens Merrachi kopiëren fans zulke outfits soms één op één, ze beschouwen het merk als ‘een soort stijldokter’. De campagnefoto’s hebben meestal een grote stad als decor, Londen of Parijs, ‘dat oogt hedendaags’,” schrijft NRC erover.

Illustratie door Maartje Schuurmans

Een aantal jaar geleden kwam het woord hidjabista al op: een mix van hidjab ‘hoofdbedekking van moslima’s, bijvoorbeeld een hoofddoek’ en fashionista ‘vrouw die zeer geïnteresseerd is in mode en de laatste modetrends op de voet volgt’. Een hidjabista is een zeer modieuze moslimvrouw. Volgens Team Taaladvies laten “invloedrijke hidjabista’s zien dat hoofdbedekking en stijl uitstekend kunnen samengaan”. Ook de modest fashion van Merrachi is zeer modieus en bovendien fashion “met een knipoog naar streetwear”, aldus NRC. Merrachi benadrukt trouwens dat modest fashion niet alleen bedoeld is voor moslima’s: het merk wil een diverse doelgroep aanspreken. Je hoeft geen huid te laten zien om mooi te zijn, is de boodschap die de winkel vooral wil uitdragen.

Bronnen:

Illustratie door Maartje Reijnders

Meer lezen