Iemand die mensen ondersteunt tijdens een quarantaine, door hen bijvoorbeeld te helpen met praktische zaken als boodschappen doen, maar ook met psychosociale problemen. Het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS begonnen onlangs met een proef met deze nieuwe soort coaches.
Het woord quarantainecoach is niet helemaal nieuw: het zong eind vorig jaar al rond maar is de laatste dagen veel in het nieuws door deze pilot. Een vrij doorzichtige nieuwe samenstelling, hoewel het woord coach zelf tegenwoordig veel vragen oproept. Wie mag zich eigenlijk allemaal coach noemen en wat doet een coach precies? Begeleiden en ondersteunen zijn meestal de kernwoorden, maar die zijn best vaag. Een paar jaar geleden verzamelden INT-taalkundigen allerlei nieuwe coaches in een woordenboekje en verzuchtten ze: “Sommige mensen worden er (…) een beetje boos van: ‘al die coaches tegenwoordig’, ‘ga liever naar een psycholoog’, hoor je dan. Anderen vinden coach juist positief klinken: als je naar een coach gaat, ligt de nadruk niet zo op een probleem hebben, maar op groeien en ontwikkelen. Nog beter worden. De term coach is niet voor niets afkomstig uit de sport.”
De quarantainecoach is niet de eerste coach die deze pandemie heeft opgeleverd: eerder zagen we al anderhalvemetercoach.
Bron: De Limburger, 30 januari 2021.