Categorieën
Nieuw woord van de week

samenzweving

Zweverig complotdenken.

Mengvorm van spiritualiteit en vaak extreemrechts complotdenken. Het Engelse woord conspirituality, een mixwoord waarin conspiracy ‘samenzwering’ en spirituality ‘spiritualiteit’ zijn verenigd, is door freelance schrijver en coach Marie Meeusen vernuftig vertaald als samenzweving. Ook dat woord is een blend (of deftig gezegd: een porte-manteauwoord), maar dan van samenzwering en zweven. Zweven verwijst naar de zweverigheid die new-ageaanhangers vaak wordt toegeschreven. Samenzwering slaat op het complotdenken dat deze dagen hoogtij viert.

Foto door Brenkee op Pixabay

Meeusen maakt zich in een lang artikel op de nieuwswebsite DeWereldMorgen.be zorgen over de opkomst van ‘conspirituality’. “Ook in Nederland is deze ‘samenzweving’ een snel groeiende succesformule. Uit BBC-onderzoek van voorbije zomer blijkt dat Nederland, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het Europese land is waar de meeste QAnon-hashtags worden gebruikt.”

Op 29 maart hebben we al het mixwoord yogajes besproken. Dat ging over hetzelfde onderwerp, maar samenzwevers (ook door Meeusen bedacht) bekt toch net iets lekkerder.

Bronnen:


Meer lezen