Categorieën
Nieuw woord van de week

straktrekfilter

Google en Snapchat tegen gestandaardiseerde maskerade.

Filter in een app waarmee selfies gemaakt kunnen worden die ervoor zorgt dat de zelfgemaakte foto ‘opgepimpt’ wordt en bijvoorbeeld pukkeltjes, vlekjes en soms zelfs sproetjes weggeretoucheerd worden en de ogen, de lippen of de huid er beter uitzien dan in werkelijkheid het geval is.

Foto: Mateus Campos Felipe op Unsplash

We leven in narcistische tijden, want de selfie is ongekend populair – zeker onder jongeren. Google berekende dat zo’n 70 procent van alle foto’s die met een Androidmobieltje zijn genomen selfies zijn. Op Google Photo staan liefst 24 miljard selfies. In veel van de apps waarmee selfies genomen kunnen worden, staat het retoucheerfilter standaard op ‘aan’.

Google, het bedrijf achter de meest populaire zoekmachine ter wereld, en Snapchat, waarmee foto’s en video’s op mobiele telefoontjes gedeeld kunnen worden, binden nu de strijd aan tegen het standaard bijwerken van de zelfportretten. Men heeft namelijk het sterke vermoeden dat de stijgende vraag onder jongeren naar cosmetische behandelingen direct verband houdt met het ideaalbeeld van de verfraaide foto. Ook termen bij de foto’s als ‘beauty’ zullen in het vervolg vervangen worden door neutralere termen.

Bron: de Volkskrant


Meer lezen