Categorieën
Nieuw woord van de week

traktatiecultuur

Dat taartje heb ik wel verdiend.

cultuur, maatschappelijke tendens, die erin bestaat dat mensen, vooral jongeren, zichzelf als beloning voor een bepaalde prestatie trakteren op iets lekkers, zoals een luxe koffie, broodje of taartje

Traktatiecultuur is waarschijnlijk een leenvertaling van Engels treat culture. Trouw schrijft over dit nieuwe woord en vertelt het verhaal van een student: “Als ze een dag goed gestudeerd heeft, beloont student Maud Stamsnijder (18) zichzelf met een lekker broodje of een dure koffie, die ze haalt in de kantine van de Haagse Hogeschool of op het station. ‘En ik vind zalm heel lekker, dus als ik lang heb gewerkt mag ik van mezelf wel zalm’.”

Traktatiecultuur is in deze betekenis nieuw, maar het woord werd eerder al weleens gebruikt op een andere, wat algemenere wijze. RTL Nieuws noemde het in 2016 in een artikel over de tendens om op de werkvloer voortdurend te trakteren. “Lekker hoor, zo’n gebakje. Bij RTL Nieuws hebben we bijna elke dag wel iemand die zijn verjaardag viert. Slagroomtaarten, cakes en marsen worden met genoegen in ontvangst genomen. Maar echt gezond is het niet, zo’n traktatiecultuur,” aldus RTL.

De nieuwe traktatiecultuur is ook nog eens ongezond voor de portemonnee. “Al die ‘koffietjes’ tellen op, kopt Trouw erover. Traktatiecultuur sluit in ieder geval goed aan bij een ander woord dat tegenwoordig vaak gebruikt wordt: lattefactor. Dat is, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), het ‘verschijnsel dat mensen, meestal vrij onbewust, relatief vaak kleine uitgaven doen, bijvoorbeeld aan consumpties als koffie to go, die samen optellen tot een aanzienlijk bedrag, dat niet aan de opbouw van hun vermogen kan bijdragen’.

Bronnen:


Meer lezen