Categorieën
Nieuw woord van de week

vlagvoetbal

Sport voor olympische vlaggendragers?

contactloze vorm van american football waarbij spelers elkaar niet tackelen maar proberen een lint (vlag) los te trekken van de riem van een aanvaller

Misschien dat we het woord vlagvoetbal binnenkort veel vaker gaan horen, want Trouw meldt: “Het IOC beslist deze week of onder meer lacrosse, cricket en ‘vlagvoetbal’ in 2028 olympisch worden. De organisatie in LA wil dat.” Vlagvoetbal is een letterlijke vertaling van flag football. De Volkskrant omschrijft het simpelweg als “een geweldloze versie van American football”, omdat fysiek contact erbij verboden is.

Illustratie door Maartje Schuurmans

De naam vlagvoetbal dekt niet bijzonder goed de lading. De flag is eigenlijk geen vlag maar een lint. En van voetbal is al helemaal geen sprake, want de sport lijkt meer op rugby. Vlagvoetbal wordt met een ovale bal gespeeld, die van de ene kant naar de andere kant van het veld moet worden gebracht zonder dat ertegenaan getrapt wordt: hij wordt alleen gedragen of gegooid. De term american football blijft in het Nederlands altijd onvertaald. Vlagfootball zou dus een correctere (hoewel minder fijn allitererende) benaming zijn geweest. Of eventueel lintjesfootball, maar dat zou het imago van de sport bij voorbaat de doodsteek hebben bezorgd. Zeker als je bedenkt dat de allerjongste rugbyjeugd in Nederland al een soortgelijke veilige variant speelt die lintjesrugby heet.

Bronnen:


Meer lezen