Categorieën
Nieuw woord van de week

voltijdsbonus

Meer werken loont.

Bonus die iemand krijgt als hij voltijds werkt en die vooral wordt toegekend om mensen te stimuleren meer te gaan werken om zo krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, met name in de zorg en het onderwijs. Voltijdsbonus (of: voltijdbonus) is een vrij doorzichtig nieuw woord, maar veel neologismen zijn samenstellingen – combinaties van twee woorden die je al kent – waarbij je bovendien vaak direct al een idee hebt van de betekenis.

Illustratie door Maartje Schuurmans

De voltijdsbonus zelf is er nog niet, maar het kabinet is wel van plan die in te voeren. Het idee voor die speciale toelage is er wel al langer en het woord zingt dus ook al een tijdje rond. Dat de voltijdsbonus er nog altijd niet is, is niet zo raar, want er kleven behoorlijk wat bezwaren aan de bonus. “Een extraatje voor voltijdswerkers botst met de Wet onderscheid arbeidsduur”, legt de Volkskrant uit. Naast dit juridische argument zijn er ook praktische bezwaren: veel mensen zijn bang dat ze, als ze de bonus ontvangen, veel meer belasting moeten betalen.

Ook een ander bonus-woord duikt de afgelopen dagen veel op, namelijk de annuleerbonus. Dat is een bedrag van 350 euro dat een reiziger krijgt als zijn vliegreis geannuleerd is. Schiphol kondigde onlangs aan deze bonus te gaan uitkeren. Op de annuleerbonus is veel kritiek, want “waarom wordt dat geld niet gestoken in beveiliging of verbetering van de arbeidsomstandigheden?”, schrijft RTL Nieuws er bijvoorbeeld over.

Bronnen:

de Volkskrant, 26 september 2022

RTL Nieuws, 23 september 2022


Meer lezen