Categorieën
Nieuw woord van de week

vrijheids­­konvooi

In naam van de vrijheid geen bewegingsvrijheid.

Konvooi van vrachtwagens en andere voertuigen die samen het verkeer blokkeren, waarmee hun bestuurders willen strijden voor burgerlijke vrijheden die volgens hen in het gedrang zijn. Het woord vrijheidskonvooi dateert al van januari van dit jaar, maar dook deze week weer in het nieuws op in verband met de boerenprotesten. Het eerste vrijheidskonvooi was het Canadese Freedom Convoy, dat tegen het coronabeleid van de Canadese regering protesteerde. Wat begon als een protest van truckers tegen de vereiste vaccinatie van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de VS wilden oversteken, groeide uit tot een demonstratie tegen de coronaregels en het vaccineren in het algemeen. De vonk sloeg over naar Europa, waar ook allerlei vrijheidskonvooien de wegen blokkeerden.

Illustratie door Maartje Schuurmans

Inmiddels zijn de coronamaatregelen en -pro­­testen van de baan. Daarvoor in de plaats hebben we nu stikstofmaatregelen en boerenprotesten, waarbij tractoren (o.a.) de wegen blokkeren. Dat die acties de sympathie hebben van de truckers van de vrijheidskonvooien is misschien niet heel verrassend. Op NH Nieuws staat zelfs te lezen: “De acties lijken deels gepland door organisatie ‘Freedom Convoy NL’, voornamelijk bestaande uit vrachtwagenchauffeurs. In een oproep die wordt verspreid in een aantal groepen op berichtenapp Telegram, waaronder Official Convoy Nederland Nieuws, valt te lezen dat de truckers zich solidair willen opstellen tegenover de boeren.” En Trouw schrijft: “Kruisbestuiving tussen anti-corona-activisten en boeren is terug te zien in de groep Official Convoy Nederland Nieuws. Deze groep kwam eerder dit jaar in actie om net als in Canada zogeheten vrijheidskonvooien met vrachtwagens te organiseren.”

Het woord vrijheidskonvooi is zeker niet ironisch bedoeld, maar kan toch zo overkomen. Het doel (bescherming van de vrijheid van burgers) lijkt immers te botsen met de middelen (beperking van de bewegingsvrijheid van medeburgers). Op zijn minst schuurt het.

Bronnen:

NH Nieuws, 3 juli 2022

Trouw, 4 juli 2022

Illustratie door Maartje Reijnders

Meer lezen