Categorieën
Nieuw woord van de week

waaiergeneratie

Het onderwijs op een rijtje.

generatie die onderwijs volgt in een onderwijsstelsel dat niet gepresenteerd wordt als een ladder, van laag tot hoog, maar als een waaier, waarin verschillende opleidingen naast elkaar liggen, allemaal met hun eigen, gelijkwaardige kwaliteiten

Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil een herwaardering van het beroepsonderwijs. Hij schreef in een brief aan de Tweede Kamer: “In mijn kabinetsperiode heb ik mij sterk gemaakt voor gelijke waardering van alle vormen van vervolgonderwijs. In plaats van een ladder van ‘laag’ naar ‘hoog’ zie ik het onderwijsstelsel graag als een waaier waarin verschillende opleidingen naast elkaar liggen, ieder met hun eigen kwaliteiten, die goed op elkaar aansluiten en als gelijkwaardig worden gezien.” Hij noemt dit “het waaier-denken”. Neerlandicus Tessa Sparreboom reageert hierop in haar column in NRC van afgelopen weekend. “Jarenlang is het mbo verwaarloosd, en nu al die universitair geschoolden om vakmensen verlegen zitten, krijgen eindexamenleerlingen een brief thuis waarin staat dat ‘ons land jouw talenten hard nodig heeft’. […] Eindexamenleerlingen moeten niet het idee krijgen dat ze gaten in de samenleving moeten opvullen, maar dat het kiezen van een mbo-opleiding de juiste keuze voor hen kan zijn, welke vorm van middelbaar onderwijs je ook gevolgd hebt. Een simpele gedachte, maar tien jaar geleden, toen ik mijn diploma haalde, nog te moeilijk. Dat gaat de waaiergeneratie beter aanpakken.”

Illustratie door Maartje Reijnders

Er staan nu al maar liefst vijftien woorden op –generatie in het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW). Vaak hebben die woorden een negatieve of meewarige bijklank. Denk aan achterbankgeneratie, pampergeneratie, pechgeneratie en rubberentegelgeneratie. Nummer zestien, waaiergeneratie klinkt redelijk positief, al valt te bezien of het ‘waaierdenken’ zo goed zal aanslaan als Robbert Dijkgraaf hoopt. Hij noemt het middelbaar beroepsonderwijs “de ruggengraat van de samenleving” en jongeren in het mbo heten sinds enkele jaren niet langer deelnemers in de wet, maar studenten. Maar of dat de status van het mbo echt zal verhogen? Of kan dat alleen ouderwetse ‘ladderdenkers’ iets schelen?

Bronnen:

NRC, 4 mei 2024
De Parlementaire Monitor, 27 maart 2024


Meer lezen