Categorieën
Nieuw woord van de week

wegflixen

Moet je kijken hoeveel tijd je verspilt.

(je tijd, je leven e.d.) verdoen of weggooien door overmatig veel naar films of series te kijken op streamingdiensten als Netflix

“In de pre-stream-era kon je veilig series kijken. Van V of Twin Peaks zag je een hoofdstuk per week. Tegenwoordig heb je bij platforms als Netflix en al die andere dealers zelf de doseringsknop in handen. […] Je kunt je werk verwaarlozen, je vrienden en je conditie, geen haan die ernaar kraait als jij je leven wegflixt,” schreef Carolina Trujillo dit weekend in een essay in NRC. Het woord wegflixen is mooi gevonden. Het is gevormd uit weg- en netflixen en doet (mogelijk) denken aan wegflikkeren. Ook rijmt het op niksen. Wie zijn leven wegflixt, ziet het al bingewatchend aan zich voorbijgaan.

Foto van Bohman op Flickr

Bij nader onderzoek bleek het werkwoord al een paar keer eerder te zijn gebruikt, maar dan in andere betekenissen. Iemand blogt: “Je bent allang blij als je bij thuiskomst nog even op de bank kunt ploffen en een serietje kunt wegflixen.” In die verzuchting betekent wegflixen ‘op Netflix bekijken zodat je het als het ware hebt weggewerkt’. Alsof je een snack wegkaant. En een professional op LinkedIn schrijft: “Soms is het nodig de angst er gewoon te laten zijn, zonder meer. Niet wegdrukken, wegbrullen, in Excellijstjes proppen of wegflixen, maar accepteren en rustig blijven staan.” Hier betekent wegflixen ‘(angst en andere onplezierige emoties) wegstoppen door de aandacht te richten op een serie of film op Netflix’. Een vermijdende vorm van wegkijken dus. Al met al is wegflixen een flexibel werkwoord, dat we misschien vaker zullen zien.

Bronnen:

NRC, 21 juli 2023

chronischgeliefd.nl, 19 juni 2022

LinkedIn, januari 2023


Meer lezen