Categorieën
Woordbaak

Heeft een kikkererwt iets met kikkers te maken?

Als geroosterde snack uit de oven, gepureerd tot hummus of verwerkt in falafelballetjes: de kikkererwt is een gelige, voedzame peulvrucht die gebruikt wordt in allerlei gerechten. Hoe komt de erwt aan zijn opmerkelijke naam? Heeft het soms iets met het waterdiertje te maken?

Kikkererwt is een variant van keker of kekererwt, en heeft dus niets met een kikker te maken. De Nederlandse naam keker is in de vijftiende eeuw gebaseerd op het Latijnse cicer, dat ‘grauwe erwt’ betekent. Later, in de negentiende eeuw, kwam ook de benaming sisser in omloop. Andere aanduidingen voor de erwt zijn Spaanse erwt, garbanzo en het zeer verouderde ramserwt.

Chickpeas

De Engelse naam voor kikkererwten, chickpeas, lijkt ook met een diertje te maken te hebben. Letterlijk vertaald zou chickpea in het Nederlands iets als ‘kuikenerwt’ worden. Maar ook het Engelse woord zit anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt. De oorspronkelijke, zestiende-eeuwse vorm is namelijk chiche-peas, afkomstig van het Franse pois chiche (dat op zijn beurt weer teruggaat op het Latijnse cicer). In de achttiende eeuw is de naam door een foutje veranderd in chickpeas, en dat is sindsdien zo gebleven.