Categorieën
Woordbaak

Wat is een ‘hipster’?

Vintage kleding, alternatieve muziek, moeilijke brillen, baarden en ecokoffie: ongeveer het beeld dat we bij de hedendaagse ‘hipster’ hebben. Maar is een hipster wel zo hip?

Eigenlijk niet, want de hipster, en ook het woord hipster, bestaat al vrij lang. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werden de aanhangers van de Amerikaanse ‘Beat generation’ al hipsters genoemd. In Nederland werd het begrip vooral in de jaren zestig bekend. Toen werd in plaats van hipster ook wel het woord hippie gebruikt. Die twee woorden zijn sindsdien nogal uit elkaar gegroeid. Hippies zijn tegenwoordig lang niet zo modieus als hipsters.

Mipsters

Een hipster kunnen we dus het best omschrijven als iemand uit de subcultuur, een (meestal jong) persoon die eigentijds en trendy is. In de jaren vijftig zagen die er heel anders uit dan de hipsters van nu: de betekenis gaat met zijn tijd mee, maar het woord voor het fenomeen blijft hetzelfde. Meer recent zijn de gelovige hipsters: een mipster is een hipster die moslim is en ook christenhipsters bestaan: die praten in informele settings over hun geloof en hebben geen leiders of een kerk nodig. Hipster heeft trouwens nog een heel andere betekenis: het is ook een lage onderbroek met een brede heupband, maar zo’n broekje is niet per se hipsterondergoed.

  • hipster in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW)