Categorieën
Woordbaak

Wat is het verschil tussen een appelflap en een appelbeignet?

Appelflappen en appelbeignets zijn samen met oliebollen traditioneel oudjaarsgebak. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen flappen en beignets, of is er geen verschil?

Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) maakt een duidelijk onderscheid tussen de twee: het driehoekige appelgebak van bladerdeeg uit de oven heet appelflap, en de in beslag gedoopte en gefrituurde appelschijf is een appelbeignet. In de praktijk worden beide woorden door elkaar gebruikt, en met name de beignet wordt vaak ook appelflap genoemd.

Builtje

Het woord beignet namen we rond de achttiende eeuw over uit het Frans. Het is een verkleinvorm van beigne, dat ‘buil’ betekent. Aan het begin van de zestiende eeuw kreeg het gevulde gebak die naam door de typische vorm: een ‘bult’ van gefrituurde deegwaren. Het woord appelflap ontstond pas aan het begin van de twintigste eeuw, en daarmee begon ook de verwarring: “Appelflappen kunnen op twee manieren vervaardigd worden, nl. door ze te bakken in de frituur of in den oven, Gr. en Kl. Gebak 22 [1945]”.